14 feb.

Decapitarea liderilor de sindicat nu este o soluție viabilă de dialog social

Decapitarea liderilor de sindicat nu este o soluție viabilă de dialog social

În Spitalul Județean de Urgență Neamț, incapacitatea managerială a reprezentanților legali a născut o revoltă a salariaților ca urmare a diminuării veniturilor nete, efectele fiind greu de contorizat. Nu doar scăderile de venituri sunt o cauză a grevelor spontane, ci și faptul că nu se respectă legislatia referitoare la dialogul social. Sunt probleme și în a asigura personal corespunzător în toate secțiile. Toate acestea au dus la amplificarea factorilor de stres în care salariații își desfășoară activitatea.


În paralel cu acestea, în ultimul timp, s-a lansat ipoteza externalizării unor servicii și preluării personalului de către operatori privați, inducând nesiguranță și neîncredere în viața unor oameni simpli, care își duc traiul cu greu, de la o lună la alta. Dacă veniturile medicilor și asistenților au crescut în anul 2018, nu același lucru se poate spune și despre personalul auxiliar sanitar. Deși, în teorie, ar fi trebuit să beneficieze de o mărire a venitului începând cu anul 2019, în practică, prin aplicarea legislației curente, această creștere a veniturilor fie nu s-a concretizat, fie este de doar 50-100 lei. Sigur că acest exercițiu nu reușește să acopere nici pe departe nevoile unor oameni care au copii de întreținut, rate la bănci și o viață îngreunată de creșterile de preț la toate utilitățile, mai ales că în ultimii 2 ani nu au primit nimic în plus la salariu.
Ipocrizia celor care îi conduc s-a accentuat în ultima lună, când în loc să găsească soluții, să fie alături de salariați, să comunice cu ei și să le explice situația, cuvântul de ordine al conducerii unității a fost amenințarea, urmată de hărțuire și fuga de dialog.
Apogeul a fost atins în ultimele zile, când conducerea a semnat CCM la nivel de unitate, prin negociere cu ușile închise, cu lideri agreați, ignorând sindicatul care are cei mai mulți salariați membri în unitate. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care Federația Hipocrat, la inițiativa sindicatului cu cei mai mulți membri, negocia cu președintele Consiliului Județean și cu președinta Consiliului de Administrație al spitalului, cu toate că liderul acestui sindicat a fost împiedicat să-și reprezinte salariații, fiind blocat în controale administrative.
Niciunul dintre sindicatele din unitate nu are jumătate plus unu din totalul salariaților și corect ar fi fost să participe la discuții toate sindicatele, să semneze cei cărora legea le dă acest drept, folosind reprezentativitatea la nivel național, iar consultările și comunicarea cu salariații ar fi fost, poate, mai transparente și fructuoase.
În ziua premergătoare datei de salariu, angajații au primit prima lovitură sub centură. A fost publicat pe site-ul spitalului un CCM cu clauze discriminatorii, care, în anumite situații, prevede conferirea abuzivă a anumitor drepturi numai pentru salariații sindicatului negociator și semnatar, procedura negocierii încălcând prin omisiune drepturile unor sute de salariați.
A doua lovitură a reprezentat-o împiedicare liderei de sindicat să-și desfășoare activitatea. Mai mult decât atât, a fost un control neanunțat de la Casa de Asigurări de Sănătate în Ambulatoriul integrat al spitalului, unde lidera de sindicat a ocupat, până ieri, funcția de asistent coordonator. Scopul acestui control a fost să o țină la distanță în zilele în care se ticluiau pe repede – înainte procesele verbale ale negocierilor și semnarea CCM.
O delegație a Federației Hipocrat și o parte a echipei de conducere a sindicatului s-au întâlnit în perioada 07-08.02.2019 cu managerul și cu președinta Consiliului de Administrație a spitalului. S-a încercat obținerea a cât mai multe informații despre problemele salariaților, despre zvonurile referitoare la externalizarea anumitor servicii și despre modul de desfășurare a dialogului social, insistând pentru transparență în comunicare și pentru informarea salariaților despre deciziile care îi privesc în mod direct.
Cu toate că restul echipei de conducere a sindicatului a fost foarte activ în încercarea de a afla de la autoritățile locale dacă zvonurile legate de discriminarea veniturilor sunt reale, nu a trecut neobservată blocarea liderei de sindicat în activități și faptul că a fost sub presiunea unui control la nivelul compartimentului pe care îl coordona.
Deși sindicatul afiliat la Federația Hipocrat, condus de doamna Angela Gherasim, are un număr de aproximativ 300 de membri din spital, dat fiind faptul că lidera de sindicat nu a fost convocată, nici măcar ca observator, la discuțiile referitoare la salariații spitalului, informațiile referitoare la repartizarea bugetului de salarii și alte măsuri sociale nu au putut fi diseminate și puse în atenția membrilor de sindicat. Mai mult decât atât, managerul a negat cu înverșunare că ar exista negocieri la nivel de unitate pentru CCM, lucru care s-a dovedit a fi o minciună și o lipsă de asumare față de toți partenerii sociali, deoarece în seara zilei de 8 februarie, după ce delegația Federației Hipocrat a părăsit spitalul, a fost încărcat pe site-ul spitalului un CCM asumat în interiorul unității, dar fără a fi înregistrat la ITM.
Singura ușă deschisă a apărut în data de 8 februarie, la președintele Consiliului Județean întors în localitate dintr-o delegație. În cadrul acestei întrevederi au fost semnalizate aspectele sociale și tensiunile existente la nivelul spitalului și s-a reiterat rugămintea găsirii unor soluții rapide, care să nu afecteze veniturile salariaților pentru luna ianuarie.
Întâlnirea s-a finalizat cu promisiunea că domnul Arsene Ionel, președintele Consiliului Județean, va ajunge în unitate în ziua următoare, pentru a evalua situația financiară și modul de repartizare și acordare a unor drepturi variabile, care să nu afecteze stabilitatea familiilor din care provin salariații.
Între timp acțiunea de calcul a salariilor la nivelul spitalului s-a finalizat, așa cum a stabilit doar managerul cu echipa sa, iar consultarea și consilierea nu au implicat nici lidera sindicatului, nici membrii sindicatului.
În data de 9 februarie, când lidera sindicatului a fost nevoită să participe la o înmormântare în familie și a beneficiat de o zi de concediu de odihnă, angajații și-au primit fluturașii pentru salariile ce urmau să fie încasate în data de 10 februarie și au ieșit în curtea spitalului, generând un protest spontan, ca urmare a faptului că plata orelor efectuate în zilele de sâmbătă și duminică a fost diminuată la aproximativ 30%, iar salariații cu veniturile cele mai mici au fost cei mai afectați.
De aici și până la acuzațiile grave aduse liderei de sindicat în decizia de demitere din funcția de asistent coordonator în Ambulatoriul integrat al spitalului, calea administrativă pe care au găsit-o conducătorii instituției este greu de asimilat ca fiind una corectă. Mai mult decât atât, această decizie nu va reuși să determine salariații să renunțe la drepturile lor legale. Dincolo de aceste aspecte, demiterea unui salariat din motive sindicale, fără dovezi și motive care țin de persoana lui, folosite pentru a știrbi dreptul legal al organizației de a-și reprezenta membrii și de a fi o voce unitară în situații în care sunt încălcate flagrant drepturile lor, este complet greșită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *