Federaţia Sindicală Hipocrat îşi exprimă îngrijorarea faţă de atitudinea managementului unităţilor sanitare ai căror angajaţi şi-au arătat nemulţumirea cu privire la diminuarea veniturilor nete. Federaţia Sindicală Hipocrat atrage atenţia cu privire la faptul că nerespectarea legislaţiei referitoare la dialogul social, lipsa personalului corespunzător, precum şi lipsa materialelor şi condiţiilor necesare desfăşurării activităţii curente amplifică factorii de stres şi cresc potenţialul de escaladare a conflictelor de muncă. Toate aceste situaţii s-au agravat ca urmare a OUG 114/2018 privind salarizarea din sistemul de sănătate.
Începutul de an ne-a pus în faţa unor situaţii pe care le-am anticipat şi le-am anunţat, fără să primim şi soluţiile necesare. Dacă veniturile medicilor şi ale asistenţilor au crescut anul trecut, nu acelaşi lucru se poate spune despre personalul auxiliar, infirmiere, îngrijitori şi brancardieri. Teoretic, ar fi trebuit să avem o mărire a venitului din acest an, însă fie nu avem nicio creştere, fie avem una de câteva zeci de lei. Revolta personalului este astfel justificată pe deplin, mai ales că avem semnale că liderii de sindicat îşi desfăşoară cu greu activitatea, într-o continuă presiune.Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat
O astfel de situaţie întâlnim în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, acolo unde conducerea a semnat Contractul Colectiv de Muncă la nivel de unitate doar cu liderii de sindicat agreaţi, în condiţiile în care organizaţia afiliată la Federaţia Sindicală Hipocrat, cu cei mai mulţi membri, a fost împiedicată să participe la negocieri. Conducerea formaţiunii sindicale îşi arată sprijinul faţă de orice demers menit să aducă beneficii salariaţilor din sistem şi militează pentru respectarea normelor de dialog social.
Federaţia Sindicală Hipocrat rămâne fermă în apărarea principiilor enunţate şi se declară îngrijorată de presiunile exercitate de autorităţile locale şi de lipsa de reacţie a Ministerului Sănătăţii cu privire la problemele semnalate. Ultima solicitare a formaţiunii sindicale pentru discutarea modificărilor necesare la OUG 114/2018 a fost transmisă ministerului de resort la jumătatea lunii ianuarie. Până acum, Ministerul Sănătăţii nu a răspuns solicitărilor sindicatului. Este de la sine înţeles că, în aceste condiţii, există riscul declanşării unor conflicte care să afecteze buna desfăşurare a activităţii din unităţile sanitare.