27 oct.

Solicităm ministrului să se implice în rezolvarea conflictului din Sănătate

Solicităm ministrului să se implice în rezolvarea conflictului din Sănătate

Federaţia Sindicală Hipocrat consideră oportună o reacţie promptă din partea Ministerului Sănătăţii pentru asumarea formală şi oficială a soluţiilor care ar trebui să ducă la dezamorsarea crizei din Sănătate, fapt care a fost anunţat pentru astăzi, 27 octombrie.

            Până acum nu am primit nimic oficial din partea ministerului de resort, deşi am avut toată deschiderea la dialog. Am fi aşteptat să ni se răspundă cu aceeaşi monedă, dar din păcate, până la această oră, totul s-a rezumat la o discuţie. Este adevărat că există nişte concluzii ale întâlnirilor din ultima perioadă, dar în lipsa unui document asumat, parafat, rămân nişte discuţii. O astfel de tergiversare nu poate duce deloc la o stare de spirit calmă ci, dimpotrivă, oamenii sunt tot mai revoltaţi. De când a început presiunea la adresa guvernanţilor, ne învârtim în jurul aceloraşi soluţii, unele temporare şi clar fără substanţă din moment ce nu s-a găsit rezolvare pentru cele mai acute nemulţumiri.

Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat

Acestea vizează:

  1. Cea mai mare parte a salariaţilor vor avea parte de o diminuare a venitului după data de 1 ianuarie, ca urmare a faptului că majorarea de 25% poate determina o creştere efectivă pe brut cu doar 4,3% (medie pe categorii de salariați). Corelând această creştere firavă de 4,3 % cu încetarea acordării tichetelor de masă, ajungem la o influență negativă asupra venitului. În această ipoteză, vor fi afectați asistenţii, infirmierele, brancardierii, îngrijitoarele, tot personalul TESA, chiar şi personalul cu pregătire superioară, pentru care creşterea efectivă de 4,3% nu depășește valoarea tichetelor.
  2. Ne menținem opozabilitatea, formulată încă de la apariția proiectului legii salarizării, în ceea ce privește suspendarea acordării tichetelor de masă și înlocuirea lor cu indemnizația de hrană. Această măsură generează nemulțumirea salariaților sub două aspecte: includerea indemnizaţiei de hrană, a vaucherului de vacanță şi a sporurilor pentru munca prestată în zilele de sărbători legale în calculul plafonului pentru sporuri şi decalarea ulterioară, prin Ordonanță de urgență, a datei de acordare a indemnizației lunare de hrană la 1 decembrie 2018, fapt ce determină o instabilitate socială prin grevarea salariaților de acest venit lunar în intervalul 1 ianuarie – 1 decembrie 2018.
  3. La discuţiile privind formularea textului de lege ce vizează gărzile medicilor atragem atenţia cu privire la următoarele aspecte: obligativitatea medicilor de a efectua gărzi, în limita a 48 de ore pe săptămână (limita maximă pentru timpul de lucru prevăzută în Codul Muncii, ignorând aspectul că norma lor este de 7 ore pe zi/35 de ore pe săptămână) şi plata orelor de gardă. S-au purtat diverse discuții în sensul că există riscul unei interpretări eronate a acestei sintagme și crearea unor premise care ar genera o întoarcere în timp, la situația dinainte de implementarea contractului de muncă cu timp parţial pentru orele efectuate în afara normei legale de lucru.

În aceste condiţii, este de la sine înţeles că ne aflăm în aceeaşi situaţie ca cea de dinante de negocieri, pe care le considerăm mai degrabă o simulare a actului de dialog social, decât o reală preocupare pentru problemele pe care le invocăm şi pentru a căror rezolvare am pledat şi vom pleda în continuare. Astfel, Federaţia Sindicală Hipocrat rămâne fermă în apărarea principiilor enunţate anterior şi se declară îngrijorată de consecinţele pe care atitudinea duplicitară a decidenţilor ar putea să o aibă. Este de la sine înţeles că există riscul declanşării unor conflicte care să afecteze buna desfăşurare a activităţii din unităţile sanitare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *