31 ian.

Scrisoare deschisă către ministrul Sănătății, doamna Sorina Pintea

Scrisoare deschisă către ministrul Sănătății, doamna Sorina Pintea

Federația Sindicală Hipocrat salută numirea doamnei Sorina Pintea la conducerea Ministerului Sănătății și îi prezintă, în mod public, o listă de probleme cu care se confruntă personalul din sistem și a căror rezolvare trenează.
1. Corelația dintre salarizare și finanțare este dezechilibrată. Mai exact, așa cum am prezentat într-o serie de întâlniri avute la Ministerul Sănătății, în mandatul domnului Florian Bodog, valoarea prognozată de contract pentru anul 2018 este insuficientă, fapt care va atrage după sine o funcționare incorectă a celor mai multe unități sanitare din sistemul de sănătate.
2. Este absolut vitală clarificarea programului de lucru al medicilor și a plății timpului de lucru efectuat peste norma de bază.
3. Medicina școlară necesită o abordare diferită după o serie de ajustări care o fac, pe alocuri, nefuncțională.
4. Creșterea tarifelor pe caz rezolvat este o temă care preocupă întregul sistem de sănătate, în contextul în care toți factorii care determină un tarif s-au schimbat: cursul euro are un trend ascendent, rata inflației a crescut, salariile au crescut și ele. Toate aceste elemente duc la o îngreunare a capacității de plată și la o reducere constantă a fondului alocat pentru materiale sanitare, respectiv îngrijirea bolnavului – pe care dumneavoastră doriți să îl puneți în centrul sistemului, fapt normal și firesc.
5. Într-o presiune constantă a deficitului de sânge, cu campanii și apeluri către populație, este nevoie urgentă de o politică de organizare și de funcționare a centrelor de transfuzie sanguină prin actualizarea normelor și prin normarea personalului.
6. Atragem atenția asupra necesității de a rezolva inechitățile provenite din plata concediului de odihnă pentru personalul integrat.
7. Avem un fond de nemulțumire a unor categorii profesionale care, începând cu luna martie, nu vor beneficia de creștere salarială: farmaciști, biologi, chimiști, infirmieri, brancardieri, îngrijitoare, personalul Tesa.
8. Așteptăm o explicație cu privire la acordarea sporurilor pentru condiții de muncă tuturor salariaților din sistem începând cu 1 martie 2018, în baza unui nou regulament de acordare a acestora, prin excepție de la prevederile articolului 25 din Legea 153/2017.
9. Nu în ultimul rand, este nevoie de o discuție aplicată privind salarizarea Direcțiilor de Sănătate Publică.
Considerăm că dialogul social trebuie să fie o prioritate în acest moment crucial, căci găsirea unor soluții la problemele enunțate mai sus este vitală pentru funcționarea sistemului sanitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *