13 feb.

Apel către Ministerul Sănătăţii, alături de Alianţa Medicilor

Apel către Ministerul Sănătăţii, alături de Alianţa Medicilor

Federaţia Sindicală Hipocrat şi Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical fac un apel către Ministerul Sănătăţii, în contextul discuţiilor pe tema politicii de preţ a medicamentelor. Federaţia Sindicală Hipocrat şi Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical solicită ministrului Sănătăţii, dl. Florian Bodog, să decidă cu celeritate care sunt cele mai potrivite măsuri pentru ca pacienţii să nu aibă de suferit.

Aşteptăm ca o astfel de decizie, de reducere a preţului medicamentelor, să fie luată abia după ce vor exista discuţii aprofundate cu toate părţile implicate – pacienţi, prin asociaţii de pacienţi, medici, prin formaţiunile profesionale reprezentative şi producători, distribuitori. Fără un impact analizat riguros, riscăm să punem în pericol sănătatea oamenilor, ceea ce nu cred că îşi doreşte cineva. Înainte de a stabili un preţ mai mic, trebuie să vedem dacă vom mai avea ce să cumpărăm cu banii respectivi. Există voci care atrag atenţia cu privire la riscul dispariţiei medicamentelor de pe piaţă şi o accentuare a fenomenului de export paralel. Cât sunt ele de justificate şi cum pot fi prevenite astfel de situaţii, acestea sunt răspunsurile pe care le aşteptăm de la Ministerul Sănătăţii, consideră Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat din România.

Asistăm în România la o criză cronică în ceea ce priveşte accesul populaţiei la medicamente și vaccinuri, situație semnalată atât de organizaţia noastră, cât și de multe alte organizații. Cauzele sunt multiple, dar politica preţurilor medicamentelor este una dintre ele. Deși ca lozincă sună foarte bine, politica „medicamente ieftine pentru români” și-a dovedit în decursul anilor falimentul, ea fiind în aplicare de cel puțin doi ani, iar efectele directe și imediate nefiind altele decât dezvoltarea exportului paralel și înrăutăţirea crizei medicamentelor. Considerăm că măsuri cum ar fi negocierea reală a preţului, cuplată cu acte normative clare care să limiteze exportul paralel ar fi singurele care pot ameliora această criză, susţine Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical.

Conform Ordinului Ministrului Sănătății nr. 75 din februarie 2009, producătorii de medicamente sunt obligați să actualizeze anual prețul produselor vândute în România, în funcție de prețurile din alte 12 state ale Uniunii Europene la care se raportează România (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Slovacia, Lituania, Polonia, Germania , Italia etc). După o decizie similară luată în 2015, o recalculare ar putea plasa România sub minimul menţionat, fapt care, în lipsa unor politici coerente, ar putea atrage după sine dispariţia unor medicamente, fie prin retragerea lor, fie prin export paralel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *