24 feb.

Poziţia Federaţiei Sindicale Hipocrat în negocierea noului regulament de sporuri

Poziţia Federaţiei Sindicale Hipocrat în negocierea noului regulament de sporuri

Federaţia Sindicală Hipocrat din România participă activ la negociarea noului regulament de sporuri. În acest context, Federaţia Sindicală Hipocrat a înaintat propunerile sale către factorii decidenţi, urmând ca luni, 27 februarie a.c., o delegaţie a formaţiunii să participe la dezbaterea ce va avea loc la Ministerul Sănătăţii.

“Ne aflăm într-o perioadă de dezbateri şi tatonări în ceea ce privește negocierea unui nou regulament de sporuri. Necesitatea unui nou act normativ care să reglementeze categoriile de personal şi locurile de muncă, precum şi mărimea concretă a sporurilor și condițiile de acordare în sistemul sanitar românesc, derivă din apariţia, în luna decembrie a nului trecut, a Legii 250/2016, în timp ce actualul regulament a rămas fundamentat pe Legea Salarizării 330/2009, salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2010 fiind un act abrogat.”, susţine Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat.

Prin urmare, Ministerul Sănătăţii a făcut public un draft al regulamentului de sporuri, în viziunea pe care a considerat-o oportună. Documentul a fost realizat fără constituirea unor grupuri de lucru, în vederea consultării active a categoriilor profesionale implicate în actul medical, la locul de muncă, şi fără o consultare prealabilă a organizațiilor sindicale, draftul fiind promovat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, în secţiunea de transparență decizională - http://www.ms.ro/wp-content/uploads/2017/02/HG-1.pdf.
Federația Sindicală Hipocrat a transmis punctul său de vedere, împreună cu propunerile sale, atât la Ministerul Sănătății, cât și la Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social. Printre acestea, se numără:

1. pentru condiţii periculoase/condiții periculoase sau vătămătoare pentru locurile de muncă în care își desfășoară activitatea:
- personalul din secții și compartimente cu paturi de pediatrie;
- întreg personalul care desfășoară activitatea în laboratoare sau centre de recoltare a sângelui;
- personalul care lucrează în compartimente de infecții asociate asistenței medicale;
- personalul care lucrează în laboratoare și compartimente de prevenire și combatere a bolilor transmisibile;
- muncitori.

2. pentru condiţii deoebit de periculoase vătămătoare pentru locurile de muncă în care își desfășoară activitatea:
- personalul din secții sau compartimente cu paturi de terapie intensivă, terapie intermediară/îngrijire postoperatorie și structuri de supraveghere postanestezică;
- personalul din posturi de lucru de anestezie și din toate structurile unde este necesară administrarea oricărei forme de anestezie;
- personalul care desfășoară activitate în blocul operator (procent de spor similar cu personalul de la anestezie);
- personalul din specialitățile neurologie pediatrică, psihiatrie pediatrică;
- personalul din sala de nașteri;
- personalul din secții, compartimente, laboratoare de radioterapie, oncologie/hematologie.

3. pentru condiţii deoebite cum ar fi stres, risc sau încordare psihică foarte ridicată:
- personalul din secţiile și compartimentele cu profil chirurgical;
- personalul din secţiile și compartimentele de diabet, pneumologie, reumatologie, medicina muncii;
- personalul din farmaciile cu circuit inchis;
- personalul din ambulatoriul de specialitate.

4. pentru întreg personalul din unitățile de asistenţă socială/centre cu sau fără cazare și pentru personalul de specialitate care îngrijește persoane cu handicap accentuat şi persoane vârstnice intituționalizate cu tulburări psihice grave şi/sau demență diagnosticate.

În perioada următoare, reprezentanții Federației Sindicale Hipocrat vor participa la toate dezbaterile pentru susținerea şi motivarea propunerilor transmise. Cea mai importantă dezbatere va avea loc în data de 27 februarie 2017, la Ministerul Sănătății. Delegația federației pentru această intâlnire a fost desemnată în cadrul Biroului Executiv și are următoarea componență:
- Cotojman Ion – președinte Federaţia Sindicală Hipocrat
- Silvia Spiridon – președinte executiv Federaţia Sindicală Hipocrat
- Dr. Eleodor Cârstoiu – vicepreședinte Federaţia Sindicală Hipocrat
- Dr. Dudu Cătălin – vicepreședinte Federaţia Sindicală Hipocrat
- Dr. Marian Stamate – vicepreședinte Sindicatul Promedica

“Ne exprimăm indignarea cu privire la consultările publice organizate în cursul zilei de 23 februarie, la sediul Guvernului României, în prezența ministrului Sănătății, precum și a ministrului Consultării Publice și Dialogului Social. La această întâlnire nu au fost invitate toate organizațiile sindicale interesate atât de transparența decizională în procesul activ de guvernare, cât și de deciziile cu privire la salarizare și alte drepturi ale personalului medical. Punctăm faptul că orice excludere a Federației Sindicale Hipocrat din ecuația dialogului social şi din sfera consultării atrage după sine o recție de nemulțumire socială.”, completează Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat.

13 feb.

Apel către Ministerul Sănătăţii, alături de Alianţa Medicilor

Apel către Ministerul Sănătăţii, alături de Alianţa Medicilor

Federaţia Sindicală Hipocrat şi Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical fac un apel către Ministerul Sănătăţii, în contextul discuţiilor pe tema politicii de preţ a medicamentelor. Federaţia Sindicală Hipocrat şi Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical solicită ministrului Sănătăţii, dl. Florian Bodog, să decidă cu celeritate care sunt cele mai potrivite măsuri pentru ca pacienţii să nu aibă de suferit.

Aşteptăm ca o astfel de decizie, de reducere a preţului medicamentelor, să fie luată abia după ce vor exista discuţii aprofundate cu toate părţile implicate – pacienţi, prin asociaţii de pacienţi, medici, prin formaţiunile profesionale reprezentative şi producători, distribuitori. Fără un impact analizat riguros, riscăm să punem în pericol sănătatea oamenilor, ceea ce nu cred că îşi doreşte cineva. Înainte de a stabili un preţ mai mic, trebuie să vedem dacă vom mai avea ce să cumpărăm cu banii respectivi. Există voci care atrag atenţia cu privire la riscul dispariţiei medicamentelor de pe piaţă şi o accentuare a fenomenului de export paralel. Cât sunt ele de justificate şi cum pot fi prevenite astfel de situaţii, acestea sunt răspunsurile pe care le aşteptăm de la Ministerul Sănătăţii, consideră Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat din România.

Asistăm în România la o criză cronică în ceea ce priveşte accesul populaţiei la medicamente și vaccinuri, situație semnalată atât de organizaţia noastră, cât și de multe alte organizații. Cauzele sunt multiple, dar politica preţurilor medicamentelor este una dintre ele. Deși ca lozincă sună foarte bine, politica „medicamente ieftine pentru români” și-a dovedit în decursul anilor falimentul, ea fiind în aplicare de cel puțin doi ani, iar efectele directe și imediate nefiind altele decât dezvoltarea exportului paralel și înrăutăţirea crizei medicamentelor. Considerăm că măsuri cum ar fi negocierea reală a preţului, cuplată cu acte normative clare care să limiteze exportul paralel ar fi singurele care pot ameliora această criză, susţine Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical.

Conform Ordinului Ministrului Sănătății nr. 75 din februarie 2009, producătorii de medicamente sunt obligați să actualizeze anual prețul produselor vândute în România, în funcție de prețurile din alte 12 state ale Uniunii Europene la care se raportează România (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Slovacia, Lituania, Polonia, Germania , Italia etc). După o decizie similară luată în 2015, o recalculare ar putea plasa România sub minimul menţionat, fapt care, în lipsa unor politici coerente, ar putea atrage după sine dispariţia unor medicamente, fie prin retragerea lor, fie prin export paralel.